You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Møt månedens team: Sommerstudentene

Denne månedens team byttet ut sol og strandliv med kundeprosjekter hos Ruter og OBOS, hvor de laget prototype på digitalt økosystem og en stemmestyrt tjeneste på bare 8 uker. Her får du møte studentene som har vært summer interns hos Making Waves!

Selv om sommeren er på hell, sitter latteren løst når vi møter studentene i hagen utenfor kontoret. De har akkurat hatt presentasjon for sine kunder, og stemningen er på topp når de skal fortelle om alt de har opplevd de siste åtte ukene.

Kastet (forsiktig) ut i konsulentlivet

Making Waves får hvert år en rekke søknader om sommer-internships. I år falt valget på åtte masterstudenter, som skulle få jobbe på reelle kundeprosjekter i Oslo og Krakow.

Etter en introduksjonsuke der studentene ble kjent med Making Waves og hverandre, ble de delt inn i team og fikk møte sine kunder for første gang. Det ble starten på Team Ruter og Team Obos.

– På jobbintervjuet spurte jeg om vi fikk jobbe med reelle kunder. Det var viktig for meg, og noe jeg så frem til, forteller Tonje Røyeng, som studerer programmering og systemarkitektur ved UiO.

Hun ble en av de fire studentene på Team Ruter. De fikk i oppgave å utvikle en prototype på en bot, med utgangspunkt i Google Assistant, for å gjøre reiseplanleggeren stemmestyrt.

Team Obos skulle utvikle en prototype på en tjeneste for organisering av vaktmestere til beboere som ønsker å kjøpe hjelp til ulike oppgaver i hjemmet. Hvordan skape en arbeidsplass for alle som vil bidra?

Begge teamene skulle gjennomføre brukertester og intervjuer, samt dokumentere innsikt og konklusjon. De skulle beskrive relevante brukerscenarioer, bygge en live prototype og foreslå hva de mener burde være det neste steget for å realisere prosjektene.

 ALT TEXT (for inversiell utforming)
Mye testing er avgjørende når man utvikler ny app!

Lettere å ta sjanser med studenter

Malene Helsem, som til vanlig studerer kommunikasjonsteknologi ved NTNU, forteller at studentene fikk god innføring av kundene ved oppstart.

– Vi var raskt inne i problemstillingene og ble veldig godt mottatt, legger hun til!

Svenske Selvi Olgac, som studerer Interaksjonsdesign ved Designhøyskolen i Umeå, er helt enig:

– De virket veldig motiverte og det smittet fort over på oss!

Geir Atle Hustoft, masterstudent i design ved AHO, forteller at det ikke virket som kundene hadde noe imot at det var studenter som skulle ta seg av disse prosjektene. Snarere tvert imot.

– De virket faktisk veldig gira. Trolig fordi de da kunne ta litt flere sjanser og teste nye ting, forklarer han.

Fra skisser til prototyper

Utvikling og testing av prototyper var en viktig del av prosessen for begge teamene, og når brukertesting av Ruter-løsningen blir et tema trekker alle litt ekstra på smilebåndet.

Jakob Lohre Køhn, som studerer master i informatikk: design, bruk og interaksjon ved UiO, forteller at arbeidet hovedsakelig handlet om dialogdesign. Hvordan kunne de få løsningen til å ha en tilnærmet naturlig samtale med brukerne?

Design av stemmestyrte tjenester er en tidkrevende prosess hvor man skal ta hensyn til mange variabler. Som forventet gikk ikke alt helt knirkefritt fra start.

– Vi opplevde at noen brukertester gikk galt. Prototypen, som vi har kalt Ruter, klarte ikke alltid å svare på spørsmål brukeren kom med, legger Geir til.

Example from the new Ruter-app dsiplayed on a smart phone.
Skjermbilde som illustrerer samtale mellom Ruter og testperson.

Teamet utdyper:
– I noen tilfeller fikk Ruter dårlig informasjon fra brukeren. Da måtte vi få ham til å stille oppfølgingsspørsmål, slik at han fikk nok informasjon til å hjelpe med reiseplanleggingen.

For Obos-teamet handlet det om å tenke like mye på de som leverer tjenester, som de som kjøper tjenestene. Hvordan kan fiksere og håndverkere bruke mindre tid på administrative oppgaver, slik at de får mer tid til jobben de faktisk tjener penger på?

– Vi definerte det tekniske «scopet» etter at vi hadde samlet innsikt og satt med et veldig tydelig UX-forslag. Dette forarbeidet gjorde prosessen enklere, forteller Egwene Tegelaár, som har sin bakgrunn i programmering og systemarkitektur ved UiO.

Example from the new OBOS-app dsiplayed on a smart phone.
Skjermbilde fra prototypen utviklet for OBOS.

Begge teamene hadde stor fremgang i denne fasen, ettersom tilbakemeldingene de fikk gjorde det mulig å optimalisere prototypene før de skulle presenteres for kundene.

– Man skal ikke være redd for å få kritikk når man brukertester. Det handler om å forbedre seg og finne den beste løsningen. Det er en veldig lærerik prosess, konkluderer Selvi.

Jobbet i tverrfaglige team

Interns-teamene bestod av studenter med ulik faglig bakgrunn. Dermed fikk de en smakebit på hvordan det er å jobbe i tverrfaglige team, slik man gjør i Making Waves.

– Alt var veldig nytt for meg, jeg har ikke gjort noe lignende på skolen. Det var en fin opplevelse og et veldig støttende miljø, forteller Malene.

– Det var lærerikt å snakke med folk fra andre skoler, også de som studerer innenfor samme fagfelt, legger Eirin Fossøy til. Hun studerer industriell design ved NTNU.

Jakob forklarer at selv om man studerer det samme, så har skolene ulike undervisningsmetoder.

– Vi merket faktisk forskjell mellom AHO design og UiO design, sier han.

Han utdyper:
– Det virker som AHO har mange praktiske prosjekter med samarbeidspartnere og kunder, mens UiO har et større fokus på mer bakenforliggende teori og forskning om design. Selv om vi satt med forskjellige erfaringer hadde vi en ganske lik tilnærmingsprosess og metodebruk.

Svipptur til kontoret i Polen

Studentene fikk også to uker ved kontoret i Krakow, hvor de jobbet videre med prosjektene med veiledning fra ansatte der.

Malene beskriver oppholdet som en veldig fin opplevelse:
– Gjennom hele sommeren har vi jobbet med verktøy og dynamikk for team, og turen til Krakow forsterket det gode samarbeidet begge teamene hadde. Vi bodde sammen og ble bedre kjent. Det sosiale var også veldig gøy, sier hun.

Den store dagen

Etter åtte uker skulle prosjektene presenteres for Obos og Ruter. Det var mye nerver i sving, men Oda Olsen Nedrejord, som til vanlig studerer robotikk og intelligente systemer ved UiO, forteller at de brukte mye tid på å øve på presentasjonen. I tillegg fikk de løpende tilbakemeldinger fra mentorer i Making Waves.

– Det var gull verdt å få mye feedback fra alle her på huset. Det hjalp oss å få den siste finishen, sier hun.

Og arbeidet betalte seg: Tilbakemeldingene var strålende. Både Obos og Ruter var svært positive til løsningene som studentene hadde foreslått, og Team Ruter ble til og med bedt om å komme tilbake etter sommeren for å presentere en gang til med flere folk tilstede.

– Tiden fra konsept til fungerende prototype gikk utrolig raskt og nivået på tjenesten var veldig imponerende. Dette er ting vi hadde vært superhappy med fra fagfolk med mange års erfaring, forklarer Marius Røstad, leder for nye kundetjenester i Ruter.

Tilbakemeldingene som team Obos fikk, var ikke noe dårligere. Malene forteller at de har lyst å realisere prosjektet:
– Hvem vet, kanskje vi ser det på markedet snart?

Eiliv Liljevik, direktør i OBOS, sier at dette teamet også leverte over forventning.

– De leverte et imponerende stykke arbeid på noen sommeruker. De har skaffet mye god innsikt og prototypen har fått mye applaus internt hos oss.

Var det verdt å droppe ferien?

Nå som studentene er ferdige med sommerens innsats, var det verdt å bytte ut ferie og slaraffenliv på stranden med kontor og arbeidsoppgaver? Svaret var enstemmig: Absolutt!

– Det var interessant å se hvordan det var å jobbe hver dag, i en periode hvor man ellers har hatt fri. Det er gøy å se at det ikke er noe problem, forklarer Jakob.

– Jeg har lært en god del av de andre, men en av de tingene jeg tar med videre er mye selvtillit, sier Eirin.

Oda og Egwene nevner presentasjonsteknikk som en veldig viktig del, spesielt til de skal forsvare masteroppgavene.

– Jeg har aldri vært med på å lage en så bra presentasjon som den vi hadde for kunden, legger Oda til.

For Malene var det alt som skjedde i starten av arbeidet som satt sitt spor:

– Jeg har aldri vært i en slik prosess, med generering av innsikt og slikt. Det var veldig nyttig.

– Jeg synes Making Waves har vært veldig flink å sette sammen team, så samarbeidet oss imellom har vært utrolig vellykket, sier Geir.

Det beste minnet?

– Denne gjengen, sier alle i kor.

Group of young people sitting in the grass or playing games in front of an office building, playing games and laughing.
God balanse mellom det sosiale og det faglige. Sommerstudentene har mange gode minner i sekken når de vender tilbake til skolebenken.

Er du interessert i å jobbe hos oss neste sommer? Søk her da vel.