You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Møt månedens team: Snø

I sitt rette element: SNØ-teamet leker i snøen. Bakerst fra venstre: Eivind Christensen - frontend-utvikler, Øyvind Bø - frontend-utvikler, Jørgen Maristuen - grafisk designer, Joachim Draget - teamleder, Jørn Kinderås - arkitekt, Tallak Hellebust - backend-utvikler. Foran fra venstre: Graham Mansfield - grafisk designer/merkevare-rådgiver, Kristine Bjørnstad - kundedirektør, Mari Gloppen Hunnes - design-lead

Det stiller høye krav til tjenestedesign og ytelse når månedens team skal få alt fra barn til toppalpinister til å besøke “SNØ”, Norges første innendørs skianlegg.

Når Snø-anlegget åpner i januar 2020 blir det Norges første innendørs skihall, og den første i verden der man både kan stå alpint, gå langrenn og leke i snøen hele året. Making Waves har et team på ni personer som jobber med Snø.

– Hva er hovedoppgaven til teamet?

– Det aller viktigste vi gjør er å få folk inn i hallen. Vi leverer nettside og app som selger billetter, som igjen skal snakke med adgangssystemet. Vi har utviklet alle deler av løsningen selv, fra billettsystemet i bånn til brukergrensesnittet kunden ser, forteller teamleder Joachim Draget.

– Målgruppen til Snø er alle som har lyst til å leke i snøen, fra barn til proffe alpinister. En bred målgruppe krever mye av designet: Det må være enkelt og intuitivt for alle å besøke Snø, og det mantraet er konstant i bakhodet når vi designer tjenesten, forteller design lead Mari Gloppen Hunnes.

Fart på vei inn i bakken
På spørsmål om hva som har vært den mest interessante utfordringen svarer arkitekt Jørn Kinderås, kjapt med ett ord:

– Ytelse.

– Denne tjenesten må være superrask, og Snø skal aldri være nede. Men når man kjøper en billett eller skal gjennom adgangsporten i hallen er det mange ledd som skal snakke sammen. Det skjer ofte mye i frontklientene, som app, nettside og porter, som man ikke tenker over når man bygger seg nedover. Vi lager løsningen på et tidspunkt der ingen bruker den, mens vi hele tiden vet at det vil komme mange hundre tusen brukere. Så det er viktig at den kan skaleres raskt og fortsatt opprettholde ytelsen ved å bruke alle triksene i boka. Også har vi her laget alt fra scratch, som betyr at vi kan optimalisere helt fra starten av, sier Kinderås.

– Der vi bruker tredjeparter, som eksempel betalingsløsningen Stripe, velger vi selskaper som er moderne, oppdaterte og har integrasjoner som React-komponenter og SDK-er til mobil.

Screenshot of Snø's website showcasing some of the design elements
Omfattende: Noen av designelementene som utgjør Snøs designsystem.

Bro til det fysiske

Det var Snøhetta som utviklet den visuelle identiteten til Snø, før Making Waves overtok.

– Vi tok identiteten videre inn i det digitale ved å skape en digital kontekst som den kunne leve i. Senere laget vi broer som forbinder det digitale designet, som app og nettside, med det fysiske, som skilting og way-finding, forklarer grafisk designer/merkevare-rådgiver Graham Mansfield.

– Vi bruker Abstract for designsystemet, som deles mellom designere og utviklere. Til brandet bruker vi Frontify for å samle alle brand assets og som er en nettbasert profilmanual som gjør det enkelt for kunden å forvalte sin egen merkevare, sier senior grafisk designer Jørgen Maristuen.

Ingen kunder - ennå

Snø sikter mot hele 400.000 besøkende det første året.

– Snø er et ganske spesielt engasjement med tanke på at løsningen er helt ny, og ingen bruker den i dag. Vi må derfor gjøre en del antakelser om hvordan folk vil tenke, hva de vil trenge og hva de vil få problemer med. Vi må forsøke å forstå behovene som oppstår når folk skal hente ut skiene fra boden i juni og ta toget til et innendørs skianlegg, sier Gloppen Hunnes.

Start-up-stemning

– Snøs eget team er ganske lite, og fungerer på mange måter som en startup, sier kundedirektør Kristine Bjørnstad.

– Vi har fått rollen som strategisk partner i tillegg til å være digitalpartner. Vi er rådgivere på veldig mange områder, også områder der vi ikke er direkte involvert, som produkt- og pris-kombinasjoner, så vi har fått mye tillit til å forme både prosjekt og løsning, sier Bjørnstad.

Snø-teamets utviklere og designere sitter alltid i samme rom, og kunden har også fått en fast arbeidsplass.

– Det gjør at vi forstår hverandre veldig godt, sier Mansfield.

– Det samme gjelder når vi har møter med kunden. I disse møtene går alltid tech og design sammen, begynner Kinderås. Dette har gjort dere til veldig gode rådgivere, skyter Bjørnstad inn.

Raske avgjørelser

– De gangene vi spør Morten Dybdahl, CTO i Snø, om hvordan han ønsker vi skal angripe en problemstilling er holdningen hans gjerne “det må dere finne ut, men da må dere også stå ansvarlige for valget”. Dette gir oss mye frihet, og samtidig en stor ansvarsfølelse i teamet. I tillegg føler vi sterkt eierskap, ettersom vi bygger alt fra scratch og har en kunde som gir oss mye tillit, sier Kinderås.
Dybdahl har ellers som mål at alle beslutninger skal tas innen én time.

– Dette er radikalt annerledes fra hvordan vi vanligvis jobber, på en positiv måte, sier Draget.

Annerledes brukertesting

Med sine totalt 50.000 kvadratmeter er Snø-hallen fem ganger så stor som Telenor Arena.

A team of people standing ouside looking at a building site
Ut på tur: Snø teamet skuer utover byggeplassen.

– Vi har vært ute på befaring på byggeplassen flere ganger, noe som jo er ganske unikt for digitale konsulenter, sier Bjørnstad.

– Det var kjempekult! Første gang var det bare noen påler i bakken og en lang gjørmete bakke. Det var helt annerledes den andre gangen vi var der. Da hadde de reist overbygget, og vi fikk en følelse av hvor svært det faktisk er, sier Kinderås.

– Det er ikke bare en skibakke, men også et stort servicetilbud. Som Johnny Rockets! bryter Mansfield inn.

– Det er dessuten både sportsbutikk og skiutleie der, så du kan komme uten ski også.

– Også håper vi jo at vi kan brukerteste anlegget for å sjekke at alt fungerer, ler teamet.

Hver måned intervjuer vi et Making Waves-team, for å høre mer om engasjementet de jobber i og de mest interessante faglige utfordringene teamet møter på.

Relaterte artikler

Møt månedens team: OBOS

Har du noen gang tenkt at det er på tide å bli bedre kjent med naboene dine? Du er ikke alene. OBOS har tatt tak i nettopp dette og lanserte nylig en løsning som skal stimulere til mer samvær og aktivitet i nabolagene.

Møt månedens team: NFF

I en losje på Ullevål Stadion sitter et team på seks: tre erfarne utviklere fra Making Waves og tre ansatte fra Norges Fotballforbund. Sammen sørger de for at de tekniske løsningene til fotball-Norge fungerer som de skal.

Teamintervju: Meny

Vi møter månedens team i Meny-butikken i Bogstadveien, og får høre om Norgesgruppens digitale tjenesteplattform, kundeinnsikt og fordelene med hybridapper.

Møt månedens team: Sommerstudentene

Denne månedens team byttet ut sol og strandliv med kundeprosjekter hos Ruter og OBOS, hvor de laget prototype på digitalt økosystem og en stemmestyrt tjeneste på bare 8 uker. Her får du møte studentene som har vært summer interns hos Making Waves!

Skvulp - Ukentilige nyheter fra bransjen

Skvulp uke 23

Segmentering av koronakunder, 2020 CX-rapport, en likeverdig brukeropplevelse, møt 100 brukere, the rise of React og NRKs lenkesvindlere. Her er ukens beste saker!

Skvulp uke 24

Frustrerende netthandel, Google-favorisering av god UX, IBM stopper ansiktsgjenkjenning, radar-oppdagelser og Lego-computere. Her er ukens beste saker!

Skvulp uke 25

Hey skal redde e-post, balansert design, fontenes historie, depikselerte portretter, TikTok jakter på YouTube, Rick Astely utsatt for rickrolling, hvilket UI-element er du?-test. Her er ukens beste saker!

Skvulp uke 26

Apples viktigste nyheter, hvorfor Figma vinner, 90-tallets Internett er tilbake, kvantedatamaskin for nybegynnere, Ericssons mobilitetsrapport og Facebooks Forecast, som spår om fremtiden. Her er ukens beste saker!

Skvulp uke 27

De mest innovative selskapene i 2020, AR copy paste, historiske milepæler i brukergrensesnitt, TikTok i personverntrøbbel og svaret på om du bør bruke emojier i emnefeltet på e-post. Her er de beste sakene på vei inn i sommeren.

Skvulp uke 32

TikTok-rabalder, Amazon kommer til Norge, når A/B-testing ikke er nok, AI-tekst er den skumleste deepfaken, sjekk et navn for uheldige betydninger på andre språk. Her er ukens beste saker!