You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Skvulp uke 4

State of design 2021, hva er på toppen av UX-pyramiden, hvordan Facebook-feeden gjetter på hva du vil se, Apple og Facebook ruster til krig, kritisk evaluering av Spotify-historikken din og Sitting Bernie AI meme. Her er ukens beste saker!

Denne uken har det handlet om to ting: Gamestop og Bernie Sanders. Sistnevnte trenger ingen introduksjon, men sjekk gjerne om du finner ham her.

Gamestop er like deler komplisert og eventyrlig.

Gamestop er en amerikanske kjede med fysiske butikker som selger dataspill. Selskapet er børsnotert, og Gamestop er ikke nødvendigvis rigget for en fremtid der stadig flere skaffer seg spill gjennom digital nedlasting.

Siden nyttår har børskursen til Gamestop likevel steget utrolige 1700 prosent, og deretter falt kraftig tilbake. Årsaken til at aksjekursen har steget er en kollektiv kampanje organisert på Reddit, der helt vanlige småinvestorer sammen har drevet opp kursen på Gamestop til astronomiske høyder.

Her blir det komplisert. For årsaken til at denne aksjonen er mulig, er at man forholder seg til såkalte shortere, folk eller institusjoner som vedder på at en aksje skal falle i verdi. Når aksjen i stedet stiger, vil shorterne tape penger, og kanskje bli tvunget til å selge aksjen. Flere store profesjonelle fond har gamblet på at Gamestop-aksjen skal falle, og har tapt rundt 45 milliarder kroner bare siden nyttår etter at aksjekursen i stedet har steget. Småaksjonærer verden over har derimot kunnet gjøre ti-gangen på investeringen sin i løpet av få dager.

Fører dette merkelige “spillet” til usunne bobler som truer tilliten til børsen, eller ser vi på en demokratisering av finansbransjen— muliggjort gjennom sosiale medier? En viss omfordeling av rikdom fra verdens mest velstående til mannen i gata har man uansett fått.

Vice har en grundig gjennomgang av alt som skjedde til og med tirsdag, men etter det har folkeinvesterings-appen Robinhood stoppet sine brukere fra å kjøpe Gamestop-aksjer, og snøballen ruller videre.

10 favoritter fra uken som gikk

  1. The state of design in 2021
  2. A comprehensive list of UX design methods & deliverables
  3. What is at the top of the UX pyramid?
  4. Enterprise UX is amazing. Change my mind.
  5. Using “How Might We” questions to ideate on the right problems
  6. When are we going to start designing AI with purpose?
  7. NRK Beta: Millioner av mennesker bytter meldingstjeneste. Dette trenger du å vite.
  8. - Why I’m losing faith in UX
  9. How does Facebook News Feed predict what you want to see?
  10. Det brygger opp til full personvern-/tracking-krig mellom Apple og Facebook. Akkurat det hørtes nesten utelukkende positivt ut, men sannheten er vel at det egentlig er en kamp om hvem som skal eie brukerdata.

Fint og morsomt

God helg!


PS! I tiden fremover vil Skvulp publiseres både på 3min.io og på makingwaves.com.


Vil du ha Skvulp rett i innboksen hver fredag? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Tidligere Skvulp

Skvulp uke 2

Kolonial.no under lockdown, Amazon får Forbrukerrådet-kritikk, skap bilder av tekst med DALL-E, UX-design i 2030, CIA blir ny og PC-ens historie. Her er ukens beste saker!

Skvulp uke 3

Alt om mobilåret 2020, gjennomtenkte varsler, no mouse-challenge, PDF-ens historie, en stor samling anti-kjedsomhetstips og en markedsplass for brukte abonnementer. Her er ukens beste saker!

Andre relaterte tekster

Jaget etter å bli best: Ødelegger det motivasjonen?

Jeg har tenkt endel på dette i det siste: Hva vil det si å være best? Hva legger jeg egentlig i det når jeg sier: — Du er bare best!? Hva legger du i det når du forteller meg at jeg er det? Hvem sammenligner jeg med? Hva måler du det mot? Den designeren som mottar flest priser — er han best? Er det hun som tjener mest? Eller er det bare noe man sier for å være hyggelig?

30 000 år med kattevideoer

En kveld for rundt 30 000 år siden hadde en huleboer en historie hun ville fortelle. Hun hadde nettopp sett nabolagets sabeltanntiger angripe en mammut. Så hun fant opp steinalderens svar på Drygolin, og på huleveggen malte hun det hun hadde sett.

Har universell utforming noe med demokrati å gjøre?

Ja. I hovedsak betyr demokrati at alle innbyggere deltar aktivt i viktige politiske beslutningsprosesser og alle har lik rett til å delta i samfunnet — og vi ser på ytringsfriheten som en av de viktigste verdiene i et demokrati.