You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Skvulp uke 22

Toppbilde til nyhetsbrevet Skvulp viser at det er uke 22, med en hval i bakgrunn.

Fra selvkjørende lastebiler og verdens kraftigste superdatamaskin til reklameskilt som renser luften og forskere som bruker AI til å forstå hvaler – dette er ukens beste saker!

Det har vært fint vær flere steder i landet den siste uken, og mange har tatt årets første bad. Men hvor mange tenker over alle samtalene som foregår under havoverflaten mens de plasker rundt?

Det gjør gjengen bak Project CETI (Cetacean Translation Initiative). Og denne uken har vi satt pris på Eric James Beyers artikkel «Talking to animals: Using AI to decode the language of whales».

Her tar han et dypdykk i hvordan vi mennesker har brukt teknologi for å forstå skapninger som lever i havet, samtidig som han forklarer hvordan CETI har planer om å ta dette videre. De skal bruke AI til å forske på språket til spermhvaler for å finne ut om de viser tegn til grammatikk og syntaks. I tillegg vil de prøve og tolke hva hvalene sier.

Det er et veldig ambisiøst prosjekt, men også veldig inspirerende. Tenk hvor mye vi kan lære om (og av) dyr hvis vi kan forstå dem bedre!

10 andre favoritter denne uken

  1. Google’s speedier internet standard is now an actual standard.
  2. This advertising column is designed to clean polluted city air.
  3. It’s time to rethink phones.
  4. Design studio develops calculator to measure carbon footprint of construction.
  5. A major meat producer was hacked. Here’s what you need to know.
  6. A self-driving truck got a shipment cross-country 10 hours faster than a human driver.
  7. Nvidia is making a 3D map of the universe with the world’s most powerful AI supercomputer. Digi har også en fin artikkel om denne superdatamaskinen på norsk.
  8. Vi har tidligere snakket om «digital natives» og «digital nomads». I kjølevannet av pandemien får vi nå en ny gruppe: the digitally displaced – mennesker og bedrifter som er tvunget inn i en digital verden, men som ikke finner seg til rette.
  9. Nye UU-krav for utforming av websider og apper blir en del av norsk lov. I første omgang gjelder det bare offentlig sektor.
  10. Norge har nest flest nominasjoner i årets utgave av konkurransen European Design Awards.

Fint og morsomt

God helg!


I tiden fremover vil Skvulp publiseres både på 3min.io og på noaignite.no.


Vil du ha Skvulp rett i innboksen? Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Tidligere Skvulp

Skvulp uke 20

Fra Google-nyheter og roboter som lærer barn om programmering, til den perfekte workation-stolen og innovativ pasta  – dette er ukens beste saker!

Skvulp uke 18

Fra kjemperesultater for big tech, nytt brand for England FA og flere SoMe-nyheter til app-trøbbel for Domino’s, droner som samler informasjon om korallrev, og reklamefilmen alle må se – her er ukens beste saker!

Skvulp uke 16

Webby Awards, Amazons nye frisørsalong, Spotify fyller 15, sjekklister for design-systemer, et argument mot singulariteten, AI som forteller om tankene sine og trend- og meme-musikken Lo-fi hiphop. Her er ukens beste saker!

Skvulp uke 14

Kolonial.nos navnebytte, fallende Clubhouse-interesse, en designtrends anatomi, Norges beste og verste mobilbanker, dårlige råd til designere, Monocles manifest for digital anstendighet. Her er ukens beste saker!