You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience and security.

Møt månedens team: NFF

Fra venstre: Asbjørn Vølstad, Thomas Laengen, Christian Knappskog og Hans Erik Lange.

I en losje på Ullevål Stadion sitter et team på seks: tre erfarne utviklere fra Making Waves og tre ansatte fra Norges Fotballforbund. Sammen sørger de for at de tekniske løsningene til fotball-Norge fungerer som de skal.

Teamet fra Making Waves jobber med de digitale tjenestene FIKS og Fotball.no for å forenkler fotballhverdagen til titusenvis av brukere.

FIKS, Fotballens Informasjons- og Kommunikasjonssystem, gjør det mulig for NFF og klubbene administrere terminlister og kampavvikling.

– I FIKS kan alle lag, fra yngre avdeligner til toppserien, få oversikt over terminlister og registrere resultater. Sistnevnte kan de til og med gjøre underveis i kampene, slik at resultatet oppdateres fortløpende, forklarer kundedirektør Asbjørn Vølstad.

– Fotball er en av de aktivitetene som engasjerer flest spillere og frivillige, så FIKS er et verdifullt kjernesystem for en utrolig viktig samfunnsarena. I tillegg er det mange som drar nytte av informasjonen som genereres i FIKS, for eksempel gjennom MinFotball-appen, sier han.

Det betyr at hvis de tekniske løsningene til NFF ikke fungerer som de skal, får det konsekvenser for et stort antall fotballglade barn og voksne.

Sparer 20 høydemeter papirark

Implementeringen av elektronisk kamprapportering har gjort hverdagen mye enklere for lagledere, og er samtidig bra for miljøet.

– Tidligere var kamprapporteringen papirbasert, og resultatene måtte føres inn i systemet i etterkant, forklarer Christian Knappskog.

– Den digitale kamprapporteringen gir mindre manuelt arbeid for lagledere og dommere, og det reduserer dessuten papirforbruket i fotball-Norge. Mengden papir de sparer tilsvarer en 20 meter høy stabel med ark hvert år, sier kollega Thomas Laengen.

Den elektroniske kamprapporteringen ble lansert for noen måneder siden, og nå kan lagledere registrere alle hendelser underveis. Engasjerte tilskuere kan da følge kampen via en livetjeneste på fotball.no. Enten det er medlemmer på laget som ikke er tilstede, foreldre eller besteforeldre som følger med - resultatene vil være tilgjengelig umiddelbart.

Vølstad mener dette er et godt eksempel på hvordan teamet bidrar til å forenkle fotballhverdagen, og at det samtidig gir bedre datakvalitet.

– Data er det nye gullet. Oppdaterte data av god kvalitet gir muligheter for å lage nye nyttetjenester for fotballfolk, enten i løsninger som NFF lager selv, eller kanskje gjennom deling av data med eksterne tjenester.

 ALT TEXT (for inversiell utforming)
Løsningene som teamet jobber med effektiviserer kamprapportering og planlegging, samtidig som det bidrar til å redusere papirbruken blant alle klubber og lag.

15 år gammel kode

De siste to årene har teamet fra Making Waves jobbet med å modernisere FIKS. NFF bruker fortsatt den originale løsningen fra midten av 2000-tallet, men teamet er nå godt i gang med en ny versjon, FIKS 2. Det er en tidkrevende oppgave som ikke har vært helt fri for utfordringer.

– Noen ganger må vi grave i kode som er nesten 15 år gammel, forklarer Hans Erik Lange.

Han utdyper:

– Selv om mye av moderniseringen er gjennomført finner vi fortsatt kodesnutter som var skrevet helt tilbake i 2004 og 2005. Derfor må vi av og til ut på et arkeologisk oppdrag for å finne og rydde opp i gammel kode.

Ettersom FIKS 1 og FIKS 2 må leve parallelt en stund til, må teamet være ekstra oppmerksomt når de gjør endringer i koden. Det som blir gjort i den nye versjonen kan nemlig påvirke den gamle. All funksjonalitet blir derfor gradvis overført fra FIKS 1 til FIKS 2, slik at det gamle legacy-systemet kan avvikles.

– FIKS 1 er et system som kun fungerer i Internet Explorer, så det er på tide, skyter Knappskog inn.

– Dette hindrer oss likevel ikke i å bruke moderne verktøy, som Elastisearch og React. Vi må bare passe på at det vi gjør er kompatibelt med den gamle versjonen, frem til den blir slått av.

Mobilsamarbeid med Telenor

Både Fotball.no og FIKS 2 er nå over på ny teknologi, med et moderne, mobil-optimalisert brukergrensesnitt.

Tjenesteplattformen som teamet har jobbet med har et datalag basert på Elastisearch, som kan håndtere store datamengder - det er som skapt for å takle all informasjonen som NFF og fotballklubber sitter på.

– API-ene fra dataplattformen har blant annet gjort det mulig for NFF å utvikle en veldig bra mobilapp i samarbeid med Telenor, MinFotball, som har oppdaterte data fra kamper med en gang kampresultatene registreres, forklarer Knappskog.

– Og selv på de travleste dagene klarer plattformen å levere store datamengder, legger han til.

Et av Europas mest digitaliserte fotballforbund

Til tross for at FIKS 1-teknolologien hører fortiden til, er ikke NFF gammeldags og utdatert. Ved å investere i oppgradering av arkitektur, og ikke bare legge inn funksjoner på gammel software, har NFF gitt konsulentene tid til å legge grunnlag for oppgradering parallelt med at de legger inn nye funksjoner.

– Ikke alle tjenester overlever i 15 år, så det er veldig bra at de prioriterer denne moderniseringen når det kommer nye måter å gjøre ting på — selv om det ikke gir noe ny funksjonalitet, forklarer Vølstad.

Investeringen har også gitt resultater: NFF er ranket som det fjerde mest digitaliserte fotballforbundet i Europa av UEFA.

 ALT TEXT (for inversiell utforming)
Man må ikke være fotballfrelst, men man lærer stadig nye regler.

Må ikke være fotballfrelst

Asbjørn Vølstad forteller at Making Waves har jobbet FIKS og fotball.no for NFF helt siden 2008.

– Vi setter stor pris på å jobbe med NFF. De gir oss veldig mye frihet, og viser tydelig at de stoler på oss, sier Vølstad.

Teamet sitter på kontoret til NFF på Ullevål stadion, i samme rom som produkteierne. Det er sjelden utskiftninger i teamet, hverken fra Making Waves’ eller NFFs side, og det gjør at man blir godt kjent og får god flyt på utviklingsaktivitetene.

– Det å jobbe så tett sammen gjør det mulig å utvikle og iverksette “fikser” på ekstremt kort tid. Det er kun to meter mellom pultene, så veien er kort for å få klarsignal, forklarer Knappskog.

Seksmannsteamet passer på å feire små og store (digitale) seiere. I tillegg tar de seg tid til å se andre mennesker utfolde sin kreativitet på helt andre måter - nemlig på fotballbanen. Konsulentene får billetter til alle kampene som spilles på Ullevål, men det betyr likevel ikke at man må være interessert i fotball for å jobbe med NFF.

– Absolutt ikke. Men man lærer seg mye! Selv om jeg ikke har blitt fotballfrelst, har jeg lært mange av reglene, ler Knappskog.

Hver måned intervjuer vi et Making Waves-team, for å høre mer om engasjementet de jobber i og de mest interessante faglige utfordringene teamet møter på.