Når design gjelder liv og død

Ny teknologi for videosamtale i nødsamtaler til 113 har gitt operatørene på akuttmedisinsk kommunikasjonssentral i Vestre Viken et verdifullt verktøy for å bedre hjelpe innringerne – og potensielt redde liv.  

Vi leverte

Tjenestedesign
Interaksjonsdesign
Grafisk design
Teknologi
Prosessledelse
Digital rådgivning

Kunde

Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral i Vestre Viken kommune

Kort oppsummert

Gjennom et innovasjonspartnerskap med blant annet Vestre Viken kommune, har vi sammen med andre leverandører laget videofunksjonalitet for medisinske nødsamtaler. De som ringer inn til 113 i Vestre Viken kan dermed bruke video for å bedre vise tilstanden til pasienten og skadestedet. 

Operatørene kan gi bedre råd og ta bedre beslutninger, og enklere vurdere hvilke ressurser som trengs til enhver tid. Dette tilfører mer beredskapstid for hele tjenesten og kan potensielt redde liv. Løsningen mottok i 2023 DOGA-merket for design og arkitektur. 

Faktaillustrasjon: AMK mottar 40 000 nødsamtaler per år og 10% av disse er videosamtaler
Illustrasjon av fakta: 206 ambulanser er nedgradert og 70 oppgradert

Digitale øyne redder liv

Video gjør nødsamtaler som ringes inn til Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) i Vestre Viken mer effektive. Det verdifulle verktøyet gir operatørene bedre vurderingsgrunnlag for pasientskader og skadested, slik at de bedre kan hjelpe de som ringer inn. Det gir også gir innringere økt trygghet når de på en enkel måte kan forklare en vanskelig situasjon uten å måtte svare på vanskelige spørsmål.  

Videoløsningen gir i tillegg utrykningspersonell nødvendig informasjon før de ankommer stedet, optimaliserer ressursbruk og øker beredskapstiden. Dette sikrer at pasienter som faktisk trenger ambulanse, akuttbil eller luftambulanse får det, i tillegg til at det sparer ressursene som brukes på unødvendig utrykning.  

Alt i alt tilfører det mer beredskapstid for hele tjenesten, noe som kan være forskjellen mellom liv og død i enkelte situasjoner.  

Videotjenesten implementeres som et støtteverktøy som gir verdi når den behøves, uten å gå på bekostning av normal drift. Mer enn halvparten av Norges befolkning vil få et sikrere og bedre akutthelsevesen når videosamtale blir tatt i bruk av alle de akuttmedisinske kommunikasjonssentraler som er en del av pilotprosjektet.  

Illustrasjonsbilde av AMK's videoløsning

Se casefilmen “Nå ser vi” som viser hvordan ny teknologi for videosamtale i nødsamtaler til 113 har gitt operatørene på akuttmedisinsk kommunikasjonssentral i Vestre Viken et verdifullt verktøy for å bedre hjelpe innringerne.

«Hadde vi bare sett»

Når noen ringer 113, står det ofte om liv. For AMK-operatørene som tar imot oppringingen, er det derfor avgjørende å forstå situasjonen raskt. Dette er utfordrende fordi de ikke kan se hva som foregår på stedet personen ringer fra. «Hadde vi bare sett», var derfor et vanlig hjertesukk fra ansatte i Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK).  

Hjertesukkene ble til et innspill om et helseteknologisk hackathon og en søknad til Innovasjon Norge. De bevilget totalt 10 millioner kroner til prosjektet. Med dette som utgangspunkt, inviterte Nasjonalt program for Leverandørutvikling (LUP) markedet til dialogkonferanse.  

“Ved at vi nå kan bruke synssansen i tillegg til hørsel, vil det bli lettere å forstå alvorlighetsgraden av hvert enkelt sykdomstilfelle, og det blir lettere å kontrollere at førstehjelpen som utføres er riktig.”

Lise Mette Lindland, avdelingssjef ved AMK Vestre Viken 

To ambulansemedarbeidere som sitter i bilen
Bil som har kræsjet i en lyktestolpe

Videosamtale ble løsningen på hjertesukkene

Løsningen på hjertesukkene, var å lage funksjonalitet for videosamtale. På den måten ble det enklere for de som mottar medisinske nødsamtaler å forstå hva som skjer med pasienten eller på skadestedet. 

For å kunne lage en slik løsning, måtte vi forstå hvordan operatørene jobber. På hvilken måte video ville påvirke deres arbeid og dialogen med innringer? 

Svaret på det fikk vi gjennom en grundig behovskartlegging av operatørenes faglige behov i forprosjektet. Vi holdt workshops og gjennomførte simuleringer med operatører. I tillegg kartla vi tekniske behov og rammevilkår samt skisserte en ny tjenestereise.  

Les også: Videoløsning for 113 sikret DOGA-merket 

Illustrasjonsbilde av videofunksjonen sett som en ambulansemedarbeider

Innføring av videosamtale fra fire ulike perspektiver 

Som en del av innsiktsarbeidet, arrangerte vi en dialogkonferanse på vegne av Nasjonalt program for Leverandørutvikling (LUP). Her ble 40 mulige leverandører invitert inn for å diskutere problemstillingen.  

Vi diskuterte innføring av videosamtale fra fire ulike perspektiver: operatørenes behov, innringernes behov, teknologiske rammer og muligheter samt forutsetninger med tanke på personvern og sikkerhet.  

Prosessen avdekket at arbeidsprosessene på AMK måtte endres, og at det ville bli avgjørende å jobbe tett med dem for å tilpasse og innføre nye rutiner. Målet ble å komme i gang så raskt som mulig med testing og læring. 

Verdien av videosamtaler i medisinske nødstilfeller 

To minutter videosamtale kan: 

  • spare en pasient for unødvendig ambulansetransport 

  • spare en pasient fra å sitte mange timer i kø hos legevakten 

  • spare ressursene som brukes på unødvendig utrykning 

  • tilføre mer beredskapstid for hele tjenesten 

  • sikre at en pasient som faktisk trenger ambulanse, akuttbil eller luftambulanse får det når hen trenger det 

Utklipp fra løsningen som viser hvordan videofunksjonen fungerer når du ringer 113

Testing og simulering for å prioritere funksjonalitet og kontinuerlig forbedre løsningen 

Vi stod for prosessledelse, rådgivning og design i innovasjonspartnerskapet. Gjennom perioden, jobbet vi parallelt med å utarbeide retningslinjer for når og hvordan video bør brukes, og med prototyping av selve videoløsningen. 

Teamet jobbet iterativt med produktutviklingen i et sandkassemiljø. Dette var et område utenfor produksjonsmiljøet hvor teamet trygt kunne utforske, lære, demonstrere, utvikle og teste tjenesten – uten risiko for å påvirke data og innstillinger i produksjonsmiljøet. 

Vi fasiliterte også en simuleringsdag med samtlige operatører. Her fikk alle se og oppleve hvordan bruk av video ville fungere i ulike situasjoner. Erfaringene fra simuleringsdagen og sandkassemiljøet hjalp oss å prioritere funksjonalitet fortløpende og gjøre kontinuerlige justeringer på løsningen. 

"Normalt er ikke design et fag som handler om liv og død, men i dette tilfellet er det jo nettopp det det dreier seg om! Det føles veldig stort å kunne levere fra seg en ny tjeneste som vil bety så mye for så mange."

Christian Magnus Sinding-Larsen, designer i NoA Ignite 

Fra fossefall til ‘teste-lære-utvikle’  

Vestre Viken var vant til å jobbe i prosjekter med fossefallmetodikk. Vår teste-lære-utvikle-metodikk måtte derfor forankres, og vi fokuserte på å bygge tillit fra første dag for å få gjennomslag for metodikken.  

Som prosessleder i prosjektet, satt NoA Ignite med hovedansvaret for dialogen mellom leverandørene og Vestre Viken, og for å sikre et godt samarbeid. 

Bli kjent med kunden

Illustrasjon av kvinne som holder en mobil og ringer 113

Vestre Viken

Vestre Viken er et av de største helseforetakene i Norge og leverer spesialisthelsetjenester til rundt 500 000 mennesker i 22 kommuner.

Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) inngår i prehospitale tjenester, som er en beredskapsorganisasjon som balanserer driften mellom å tilby befolkningen akuttmedisinsk beredskap og behandling. I tillegg tilbyr AMK effektiv pasienttransport med luftambulanse, ambulanse, helseekspress, helsebuss og taxi. 

Tjenester

Tjenestedesign
Interaksjonsdesign
Grafisk design
Prosessledelse
Rådgivning

Teknologi

IncidentShare
Figma
Miro
Slack
Userback