Vilde Hagelund Lier får Scheiblers Designpris
Våre ansatte begrenser ikke sin kreativitet til kundeprosjekter. Vilde Lier designer interiørobjekter på fritiden, og de har hun nå fått Scheiblers Designpris for.
Publisert 03.05.2022
Forfatter: Marthe Holkestad
En allsidig designer
I spalten «Ansikter» blir du bedre kjent med menneskene i NoA Ignite - fra jobber de er aktuelle med til hva som inspirerer dem. Først ut er designer Vilde Hagelund Lier.
Vilde har studert multimedieteknologi ved Universitetet i Agder og produktdesign ved OsloMet. Hun jobber som designer i NoA Ignite, men bruker fritiden på å lage interiørobjekter – og de har hun nå fått Scheiblers Designpris for.
Det er mange i NoA Ignite har studert ved Oslo Met, men Vilde har gått en litt annen vei enn de fleste. Vi har tatt en prat med henne for å høre mer om prisen hun har vunnet, samt hvordan hun bruker sine egenskaper til å designe for både digitale og fysiske produkter.
Gratulerer med Scheiblers Designpris! Kan du si litt om det?
– Stiftelsen Scheibler har en jury som gjør sitt utvalg uten at noen nominasjoner blir offentliggjort på forhånd, så da de ringte ble jeg skikkelig overrasket! Det betyr selvfølgelig mye.
Hva fikk du prisen for?
– Stiftelsen Scheibler kårer en vinner som har utmerket seg og som de har troen på. Jeg ble årets designer, men det var ikke et bestemt verk som var bakgrunnen for prisen. Det er alle interiørobjektene jeg har designet frem til nå, som blant annet inkluderer et skap, en pult, små bord og noen fat.
– Flere av møblene har blitt produsert av møbelsnekkere jeg har samarbeidet med, mens andre produkter har blitt utviklet i samarbeid med møbelprodusenter fra start til slutt. Jeg har også laget noen av prototypene selv, blant annet noen fat og objektene som var en del av studentoppgaven min.
For å bli kjent med materialet laget Vilde Lier 60 objekter på 60 dager til sin studentoppgave.
Dette skiller seg jo litt fra det du gjør til daglig på jobb – hvordan bruker du egenskapene dine på tvers av digitale flater og fysiske produkter?
– Siden jeg tok en utdanning som kombinerte digitale og fysiske produkter har jeg troen på at jeg ikke trenger å velge. Design er design, og designprosessene er de samme uavhengig av om utfallet er fysisk eller digitalt. Det som driver meg er estetikk, og det kan være så mangt – både fysisk og digitalt.
Du fikk jo pris for alt du har laget frem til nå. Hva er du mest stolt av?
– Jeg har ingen bestemt favoritt, men jeg bruker ofte formene jeg designet i studentoppgaven min. Det har på en måte blitt et formbibliotek for meg.
Så er jeg veldig, veldig glad i den OPUS-pulten som jeg nettopp ble ferdig med. Skapet som heter Armarium finnes det bare et eksemplar av, og det ble nylig solgt til en samler i USA – og det er jo veldig stas.
Har du noen av disse møblene hjemme?
– Nei, ikke i mitt interiør. Det klarer jeg ikke, men jeg har noen av de lagret i boden.
“Siden jeg tok en utdanning som kombinerte digitale og fysiske produkter har jeg troen på at jeg ikke trenger å velge. Design er design, og designprosessene er de samme uavhengig av om utfallet er fysisk eller digitalt. Det som driver meg er estetikk, og det kan være så mangt – både fysisk og digitalt.”
Vilde Hagelund Lier, designer i NoA Ignite
Et av Vildes nyeste interiørobjekter er pulten OPUS.
Hva inspirerte deg til å bli designer?
– Da jeg studerte multimedieteknologi dro jeg på utveksling til Australia, og der fikk jeg tilfeldigvis faget industridesign. Det synes jeg var veldig spennende, og da jeg var ferdig med multimedieteknologi ble det videre studier i produktdesign ved OsloMet.
Hvilke prosjekter jobber du med nå?
– Jeg har jobbet med Elite Foto, og nå jobber jeg med et internprosjekt som heter GNIST. Her har vi designsprinter på to uker, og målet er å komme opp med et nytt konsept innen et bestemt tema. Det er gøy å ha noe å gjøre når man ikke er i kundeprosjekt, og det gir mye god energi.
Hva er ditt neste interiørprosjekt?
– Jeg har meldt meg på Lagvis, en designkonkurranse hvor vi tegner prototyper av møbler. De utvalgte designene blir deretter laget av håndverkselever og lærlinger, og de ferdige produktene blir inkludert i en utstilling. Jeg er også med i designkollektivet Fold Oslo, og vi har en årlig utstilling på høsten.
10 tette
Leser: Det går mye i interiørmagasiner for tiden.
Ser på: The Morning Show.
Hører på: Khruangbin.
Blir inspirert av: Arkitektur.
Favorittmøbel: Vi fikk akkurat en stol som jeg har ventet på i et år. Det er en flagline som Hans Wegner har tegnet, som er laget av en sterk stålkonstruksjon og over 250 meter med tau.
Skulle bli som ung: Planen var å jobbe med data, men da jeg var ung visste jeg ikke nøyaktig hva det kom til å bli.
Favorittdesigner: Det må bli de franske brødrene Ronan og Erwan Bouroullec. De designer alt fra smykker og servise til møbler, keramikk og urbane prosjekter.
Den beste inspirasjonskilden: Instagram.
Neste trend: Her er jeg veldig spent på motsvaret til alt som har vært trendy de siste årene. Det har lenge handlet om effektivitet, men vi begynner å se et skifte der det å leve roligere blir viktigere. Dette gjelder også fysiske produkter. Stadig flere får øynene opp for det som er håndlaget og lokalprodusert, og vi foretrekker det fremfor alt som er masseprodusert.
Kudos til: Vestre og deres nye fabrikk på Magnor, The Plus. Den blir blir verdens mest miljøvennlige fabrikk, og åpnes i sommer. Fabrikken er et skikkelig oppsving for norsk industri, og et godt eksempel på hvordan man kan drive med gjennomsiktig produksjon.