Kåret til én av landets fremste tech-kvinner
I anledning kvinnedagen 8. mars kårer Oda Nettverk og Abelia 50 av Norges fremste tech-kvinner. Formålet med kåringen er å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i Norge. Alle som identifiserer seg som kvinne kan kåres, uavhengig av sektor og rolle. Vår egen administrerende direktør, Kristine Bjørnstad, er med på årets prominente liste.
Publisert 08.03.2024
Kristine Bjørnstad og Giske Naper Freberg
“Jeg er veldig glad for å være på denne listen, det er klart det er stas. Kåringen fungerer som en nødvendig påminnelse om viktigheten av et kjønnsbalansert, fremtidsrettet og inkluderende arbeidsliv og samfunn.”
Kristine Bjørnstad, Administrerende direktør i NoA Ignite
Nye generasjonen kvinner
I forbindelse med kåringen har Kristine tatt tempen på den nye generasjonen kvinner i bransjen gjennom å snakke med selskapets unge kvinnelige tech-talenter.Én av disse er den 26 år gamle dataingeniøren Giske Naper Freberg.
Giske opplevde en positiv og inkluderende kultur i møte med arbeidslivet.
— Under studietiden kunne det være mye fokus på at det er få kvinner i tech-verden. Fokuset kunne til tider vinkles negativt, men virkeligheten er jo at vi er en gjeng kule folk som jobber godt i team sammen, med noe vi alle brenner for. Da er det ikke så viktig om du er gutt, jente eller noe midt imellom, sier Giske Naper Freberg.
Kristinesinntogi en mannsdominert bransje for over 20 år siden artet seg betydelig annerledes.
— Tidlig i min karriere måtte jeg ofte presisere at jeg faktisk var lederen i kundemøter. Dette trengs heldigvis sjeldent i dag. Nå er det langt flere kvinner i tech-miljøet, både som designere, dataingeniører, ledere og samfunnstopper. I NoAIgnite er andelen 40% kvinnelige ansatte mot 60% mannlige. Dette er noe vi er stolte av, og ikke minst forvalter med stor respekt.
Giske derimot mener at behovet for positive forbilder i alle roller i samfunneter noe som alltid vil være inspirerende og relevant, uavhengig av kjønn.
— Vi trenger positive forbilder. En slik kåring er en god måte å synliggjøre dette i samfunnet og samtidig vise jenter hvor langt man kan komme om man jobber hardt og målrettet. Og selvsagt er det veldigkult at min egen sjef blir inkludert i lista over landets fremste, sier Giske.
Det handler ikke bare om teknologien i seg selv
Kristine mener at som leder for et prisvinnende, tverrfaglig tech-miljø, har bedriften et stort fokus på verdiskapning for kunder og for samfunnet; digitalisering i dag skal gjøre at man er med på å skape bedre og langsiktige innbyggertjenester som kommer alle til gode.
— Om man skal lykkes med det, må hele samfunnet speiles. Når det er sagt kan det være krevende å lykkes med digital utvikling. Vi må ha fokus på kultur, ledelse og målstyring. Det handler ikke bare om teknologien i seg selv lenger. Dette har yngre generasjoner fått inn med morsmelken og har en god og naturlig forståelse for, sier Kristine.
—At tematikken kvinner og arbeidsliv ikke lenger engasjerer yngre kolleger på samme måte som den en gang gjorde, er noe vi til en viss grad skal være glade for – det beviser at mye av jobben er gjort med tanke på utvikling av sektoren og samfunnet som helhet. Men det skal samtidig ikke være en friskmelding av tematikken. Ja, kvinner har kommet langt i tech-verden, men vi er samtidig langt fra å ha nådd målet. Vi må motivere flere jenter til å velge teknologi fra ung alder ved å fokusere på problemløsning og verdiskapning.
Kristine presiserer at dette inkluderer lekeplassen, skoletjenesten, utdannings- og fagmiljøer.
— Vi må forstå hvordan vi skal forvalte denne kapitalen på en god og samfunnsnyttig måte som motiverer flere til å bli i bransjen over tid. Det er fortsatt vanskelig for kvinner å nå de øverste organene i en organisasjon. Toppledere, styret, partnere – dette er alle verv der kvinner er dramatisk underrepresentert og danner selve grunnlaget for en fundamental skjevhet i norsk arbeidsliv, etablert på øverste nivå, forteller Kristine.
Nye krav i askjeloven
Lederen mener at for å møteregjeringens nye krav i aksjeloven om kjønnsbalanse i styrer må de som rekrutterer inn til styrer bryte med etablerte normer og handlingsmønstre, oppsøke nye nettverk og ikke minst gi flere kvinner muligheten til å få sitt første styreverv.
— Nettopp skjevheten på toppen viser at en pris som Oda Nettverk og Abelias kåring av Norges fremste tech-kvinner kanskje ikke maner til det engasjementet min generasjon har opplevd, men kåringen fungerer som en nødvendig påminnelse om viktigheten av et kjønnsbalansert, fremtidsrettet og inkluderende arbeidsliv og samfunn, avslutter Kristine.
Se hele listen over landets fremste tech-kvinner her: https://www.abelia.no/50techkvinner/2024/